БИЧОК РІЧКОВИЙ / СПОСОБИ ЛОВУ

АНГЛІЙСЬКА НАЗВА: Gobiidae
СІМЕЙСТВО: Бычковые

АРЕАЛ ПРОЖИВАННЯ БИЧКА В УКРАЇНІ

Спочатку, цей вид риб мешкав на території України в Чорному та Азовському морі, але сьогодні, він поширений в усіх річках і майже у всіх ставках. Це донна прибережна риба, відрізняється від інших своїм прожорством і неймовірною продуктивністю. На жаль, ця рибка завдає величезної шкоди популяції аборигенних риб, поїдаючи ікру і молодь.

ІХТІОЛОГІЯ

В Україні мешкає 30 різних видів бичків. Частина з них мешкає не тільки в морі… Найбільш цінні види:

  • Батіг, якого називають Мартовик. Найбільший з усіх видів, при сприятливих умовах виростає до 50 сантиметрів і має вагу до 1,5 кілограмів.
  • Кругляк (Куцак)
  • Пісочник

Нереститься майже цілий рік, але пік нересту припадає на весну, з температурою води вище 10-12 градусів Цельсія. Всі самці гинуть після першого свого нересту, самки ж виростають масою до 500 грамів і довжиною до 35 сантиметрів.

ОСОБЛИВОСТІ ЛОВУ БИЧКІВ

Бичек надзвичайно ненажерливий, до того ж він є канібалом. Ловиться зазвичай на тваринні насадки, на донні, поплавочные або спінінгові снасті. Так само існує сучасний спосіб лову бичка на штучні їстівні силіконові приманки (микроджиг). Популярні наживки — хробак, куряча печінка, креветка і свіже м’ясо побратима. Ніяких особливих снастей ця риба не потребує, головний аксесуар при лові бичка — екстрактор. Промисловим методом бичка ловлять в лиманах та акваторії Чорного і Азовського морів.

УЛЮБЛЕНІ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Зазвичай тримається осіло у великих каменів, у норах, на пляжах.

СЕЗОН ЛОВУ І ЧАС ЖОРА

Ловиться в тепле часом, пік активності припадає на весну та осінь.

ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ТІЛА

Мають довгасте тіло горизонтально приплюснуте в районі голови і вертикально — біля хвоста. Велика голова, близько посаджені очі, в роті є кілька рядів щитовидних зубів. Забарвлення від світлого пісочного кольору до майже чорного.

ГАСТРОНОМІЯ

Про його гастрономічних якостях свідчить цікавий факт. У місті Бердянськ Запорізької області встановлено пам’ятник бичку годувальнику. Це цінний промисловий вид. Бичков консервують, смажать і звичайно ж в’ялять.

СВІТОВІ РЕКОРДИ

  • Слідувати


admin

    Народився я майже в очереті, на березі Волги, в районі з назвою Світлий Яр. З молоком матері ввібрав в себе любов до риб і їх лову. З вудкою пам’ятаю себе з п’яти років. Може тому і пропустив повз вуха основні уроки правопису. Роблю ашипки, і не правильно, розставляю коми! В даний час, намагаюся створити зручний інформаційний ресурс для українських рибалок, ну і трохи оформляю це як блог. Тільки є один нюанс, я не знаю що це таке:)

    Попередній запис

    Рибалка під час нерестової заборони

    06.04.2015

    Наступна запис

    Мор бичка, що це?

    6 Квітень, 2015

    You may also like

    • КОЛЮЧКА ТРЕХИГЛАЯ

      11 Квітень, 2018

    • АМУРСЬКИЙ ЧЕБАЧЕК

      27 Вересень, 2017

    • ЛЯЩ

      1 Вересень, 2017